Wednesday, January 27, 2010

Gula Adalah Racun

TIDAK seperti kenaikan harga barangan lain yang kebiasaannya mendapat reaksi negatif orang ramai, kenaikan harga gula sebanyak 20 sen berkuat kuasa 1 Januari lalu diterima dengan agak tenang.

Di pihak kerajaan, kenaikan harga itu memberi manfaat dari dua sudut utama iaitu pertamanya dari sudut penjimatan subsidi sehingga RM1.26 bilion. Keduanya dari sudut kesihatan yang mana ia boleh mengurangkan pengambilan gula secara berlebihan di kalangan orang ramai.

Dalam menyambut baik langkah kerajaan itu terutamanya dari sudut kesihatan, pengguna juga menaruh harapan kenaikan harga gula itu tidak menyebabkan kesan berantai terutamanya kenaikan harga makanan lain. Mereka juga berharap kerajaan serius dalam soal pemantauan dan penguatkuasaan itu supaya ia tidak menjadi beban kepada rakyat.

Gambaran mengenai isu gula dan kepenggunaannya ini dibincangkan dengan jelas oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob serta Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr. Maamor Osman dalam Sembang Pengguna. Berikut adalah sedutan transkrip sembang tersebut yang dikendalikan MARHAINI KAMARUDIN dan LUKMAN ISMAIL baru-baru ini.

Transkrip Temubual Di sini.

No comments: